7 audioknih pro sportovce

2. 12. 2018

Miluji audioknihy, nedá se to říci jinak. Ne, že bych přestal číst, ale rád je poslouchám při běhání, cvičení nebo v autě. Když se jdu proběhnout, nasadím sluchátka a zaposlouchám se do příběhu. Často se stane, že jsem tak vtažen do příběhu, že si běh o kousek prodloužím, abych do poslouchal kapitolu.

Ideální pro dlouhý klidný běh. Nehodí se to pro rychlejší úseky, intervaly nebo závody, tam potřebuji slyšet svůj dech a plně vnímat výkon a okolí.

Nejčastěji poslouchám při běhu dobrodružné knihy, detektivky a thrillery. Poslouchat při běhu odborné knihy moc nejde, nelze si dělat poznámky. Ale dobré životopisy jsou skvělé, například výborné byly: Churchill a Elon Musk. Životopisy najdete i v mém sportovním výběru níže.

7 audioknih pro sportovce a o sportovcích

Mezi audio knihami se najdou i pěkné kousky namluvených knih se sportovní tématikou. Zde je mé doporučení. A nemůžu začít jinak, než běžeckým bestsellerem.

Born to Run – Zrozeni k běhu

Autor: Christopher McDougall

Délka: 12 hod. 39 min.

Čte: Jaroslav Dušek

Anotace:

Autor knihy se jako miliony jiných amatérských běžců nejméně jednou ročně vážně zranil. Po cyklech bolestí, injekcí a střídání nejmodernějších běžeckých bot chtěl na doporučení lékařů s běháním skoncovat. Místo toho se však vydal do rozpálených kaňonů v Mexiku, kde žijí Tarahumarové – nejtajemnější, nejzdravější a nejšťastnější běžci na planetě. Běhání v extrémních podmínkách jen v sandálech je pro ně stejně přirozené a snadné jako dýchání.

Strhující příběh o běžcích na stokilometrové trati změní život každému posluchači!

Detail knihy a ukázka na audioteka.cz zde >>

Emil Běžec

Autor: Pavel Kosatík

Délka: 4 hod. 18 min.

Čte: Ivan Trojan

Anotace

Emil Běžec – audiokniha obsahuje úryvky z prvního uceleného životopisu sportovní legendy doplněné dokumentárními nahrávkami. Čte Ivan Trojan. Autor Pavel Kosatík. Režie Aleš Vrzák. Rozhlasová nahrávka z roku 2016.

„Byl jednou jeden Emil, běžec, Zátopek. Běhal a běhal, celý život, všem utíkal a vyhrával. Nikdy nevzdal ani jeden závod. Všechno dělal kvůli lidem. Zjistil, že když vyhrává, dělá jim to skoro takovou radost, jako kdyby běhali sami, a tak se snažil vyhrávat co nejčastěji. Závodil a vyhrával, aby měli radost. Vycházelo mu to. Měli.“

Detail knihy a ukázka na Alza.cz zde >>

Můj dlouhý běh

Autor: Daniel Orálek

Délka: 7 hod. 10 min.

Čte: Zdeněk Velen

Anotace

Ikona českého ultramaratonu Daniel Orálek (1970) vypráví o touze objevit svoje limity a pokusit se dostat za ně, bolesti, dřině a pochybnostem navzdory. Podíváte se s ním do rozpálené pouště v Badwateru, přiblíží vám atmosféru jedinečného závodu s mexickými indiány z kmene Tarahumara a také euforii i hluboké dno legendárního Spartathlonu. 

Můj dlouhý běh je čtivá, vtipná a s nadhledem napsaná kniha o nenápadném půvabu běhání – a ultramaratonu zvlášť. Inspiraci v Orálkově příběhu najde zkušený borec i hobík, který se statečně pere se svými prvními kilometry.

Možná máte pocit, že běžeckých knížek už je dnes jenom o něco méně než kuchařek. Asi budete mít pravdu. Přesto jsme přišli s další. Jmenuje se Můj dlouhý běh a je životním příběhem toho výrazně lepšího běžce z nás, tedy Dana.

A o čem všem že Můj dlouhý běh vlastně je? Provede vás od Danových začátků ve školním kroužku v Židlochovicích přes zkušenosti z vrcholové atletiky na přelomu 80. a 90. let až do cíle nejslavnějších ultramaratonů světa, jakou jsou Spartathlon či Badwater Ultra. A ještě dál.

Dozvíte se taky něco o tréninku, o nakládání s běžeckými bolístkami a přečtete si vzpomínky na běžecké osobnosti, jakými byli či jsou například Josef Odložil, Lubomír Tesáček, Caballo Blanco, Yiannis Kouros a další.

Detail knihy a ukázka na Alza.cz zde >>

K2 – 8611 metrů 

Autor: Josef Rakoncaj, Miloň Jasanský

Délka: 8 hod. 28 min.,

Čte: Miroslav Táborský

Anotace

Audiokniha obsahuje strhující příběh Josefa Rakoncaje, dlouhá léta jediného muže na světě, který zdolal K2 dvakrát.

Píše se rok 1983. Téměř třicetičlenná horolezecká expedice vyráží do západní Číny dobýt „horu hor“. Vrcholu druhé nejvyšší hory světa dosáhne jen dvojice mužů.

Ačkoli v žebříčku nejvyšších štítů planety patří až na druhou pozici, mezi horolezci má K2 pověst té jednoznačně nejtěžší a nejzákeřnější. Její zdolání je považováno za nejvyšší metu, které může horolezec dosáhnout. A v celé historii lze na prstech jedné ruky napočítat sportovce, kterým se neopakovatelný pohled z vrcholu K2 podařilo zažít hned dvakrát. Jeden z nich byl logicky úplně prvním. Josef Rakoncaj, legenda českého horolezeckého sportu.

Detail knihy a ukázka na Alza.cz zde >>

A nyní slíbené životopisy sportovních legend.

Věra Čáslavská – Život na Olympu

Autor: Pavel Kosatík

Délka: 8 hod. 35 min.,

Čte: Zuzana Slavíková

Anotace

Audiokniha obsahuje autorizovaný životopis Věry Čáslavské, který sepsal Pavel Kosatík.

Věra Čáslavská: nejúspěšnější česká sportovkyně všech dob, žena, která na olympijských hrách v Tokiu a Mexiku získala jako sportovní gymnastka celkem sedm zlatých medailí. Protože odmítla odvolat svůj podpis pod manifestem Dva tisíce slov, byla po roce 1969 vyloučena z veřejného života. Po listopadu 1989 byla poradkyní prezidenta Václava Havla a v letech 1990–1996 předsedkyní Československého, resp. Českého olympijského výboru.

Po rodinné tragédii v roce 1993 se na dlouhou dobu stáhla do soukromí, na veřejnosti vystupuje až v posledních třech letech.

Kniha Pavla Kosatíka Život na Olympu je autorizovaným životopisem, zachycujícím vůbec poprvé uceleně a plasticky celou dosavadní životní dráhu jedné z nejvýznamnějších českých žen nové doby.

Detail knihy a ukázka na Alza.cz zde >>

OPEN Autobiografia – Andre Agassi

Autor: Andre Agassi

Délka: 15 hodin 51 minut

Čte: Vladimír Tóth

Načteno slovensky

Anotace

Autobiografie Andreho Agassiho je upřímnou výpovědí jednoho z nejlepších tenistů nedávné minulosti.

Agassi se šokující otevřeností popisuje svůj tenisový i soukromý život, a to od raného dětství, kdy ho – stejně jako předtím jeho sourozence – přivede tyranský otec k tenisu a nutí dennodenně trénovat. Z Andreho vyroste zázračné tenisové dítě, k tomuto sportu však cítí hlubokou nenávist.

Kniha představuje pronikavou sondu do duše i mysli mladého muže, kterému nebylo dopřáno normální dětství a musel se vyrovnávat s dominantním otcem i sám se sebou a posléze vzdorovat slávě, ztrátě soukromí, zájmu médií, která ho oslavovala i odsuzovala. V tomto nekonečném boji hledá smysl svého života a často uvažuje o konci kariéry.

Agassi do nejmenších detailů analyzuje sám sebe, své niterné pocity, své tápání sportovním i soukromým životem.

Obšírně se zmiňuje i o svých blízkých, přátelích, spolupracovnících a soupeřích (především o Petu Samprasovi), striktně se však vyhýbá jakýmkoli bulvárním podrobnostem. Kniha napsal svérázným, ale fascinujícím stylem; vše se v ní odvíjí v rychlém tempu, s téměř filmovým vyobrazením detailů z autorova života.

Detail knihy a ukázka na Alza.cz zde >>

Můj příběh

Autor: Alex Ferguson

Délka: 12 hodin 16 minut

Čte: Ladislav Frei

Anotace

Audiokniha obsahuje inspirativní životní příběh Alexe Fergusona.

Můj příběh je inspirativní knihou muže, jenž je všeobecně považován za nejúspěšnějšího trenéra v dějinách britské kopané. Za poslední čtvrtstoletí docházelo v Manchesteru United, jenž se stal globálním sportovním velkoklubem, k výrazným proměnám. Jedinými stálými prvky byli trenér, kvalita jeho kádru a úžasné úspěchy klubu.

Právě díky své vizi, energii a umu dokázal sir Alex Ferguson budovat týmy na hřišti i mimo ně a v této knize podává hlubokomyslné a fascinující svědectví o tom, jak jím zdokonalená klubová akademie vychovala hráče jako Ryan Giggs, David Beckham, Nicky Butt, Paul Scholes či bratři Nevilleovi.

Psychologie trenérské profese i detailnost fotbalové strategie na nejvyšší úrovni mohou být problematikou dosti složitou, nikdo je však široké veřejnosti ještě neobjasnil zajímavěji a přístupněji než sir Alex v této audioknize.

Detail knihy a ukázka na audioteka.cz zde >>

Všechny tyto skvělé sportovní audioknihy a další najdete na alza.cz.

Věřím, že jsem vám dal trochu inspirace pro vaše uši 🙂 Myslím, že velká popularita audioknih, která stále stoupá, je zasloužená. Úžasné na vyplnění času. Poslouchat při práci, při sportu, v autě a zároveň se přitom bavit a vzdělávat je skvělé.

Jakou máte oblíbenou audioknihu vy? Podělte se o své tipy.

aktualizace 18.2.2020

Přidávám bonusový tip:

 Total Recall – Arnold Schwarzenegger

Biografie jednoho z nejúspěšnějších, nejoblíbenějších a nejlépe placených akčních hrdinů všech dob Arnolda Schwarzeneggera

Biografie Arnolda Schwarzeneggera je upřímnou zpovědí muže, který si dokázal svým odhodláním a houževnatostí vydobýt to, o čem většina lidí pouze sní – slávu, postavení, moc.

Detail audioknihy zde >>

Sledujte mě:

Kdo to tady vše píše:

Michal Kudrna, běhám po stezkách, nejčastěji v Českém ráji a v Krkonoších. Píšu, občas něco vyfotím nebo sestříhám.  Osobní motto: Více poznat, více zažít.

Něco pro inspiraci & motivaci:

app. Strava | Moje vybavení | Moje závody | Moje knihy | Měsíční Zúčtování |

Díky, že to zde čtete.

Přečtěte si také

Nejoblíbenější běžecká kniha

Nejoblíbenější běžecká kniha

Po úspěchu s anketou o nejoblíbenější značku běžeckých bot, jsem se rozhodl pro druhou anketu: Nejoblíbenější kniha o běhání. Sám mám doma celkem dost knih o sportu. O fotbalu,...