2020: Zúčtování

2. 1. 2021

To ten čas letí, už je tu zase Nový rok. Začátek něčeho nového nebo je to jen pokračování něčeho, co je již rozběhlé? Filozofii nechme stranou, jdu se ohlédnout za mým sportovním rokem 2020. Pojďte se také podívat.

Rok 2019 u mne narušilo zranění, ale zase jsem více jezdil na kole ( report zde > ), rok 2020 ovlivnila pandemie okolo nemoci Covid-19. Sice nebyly závody, ale neflákal jsem se a něco jsem naběhal. Vezmu to pěkně popořádku a vypořádám se z rokem 2020.

„Když přijdete na to, jak funguje vesmír, svým způsobem ho ovládáte.“ —  Stephen Hawking

Jarní trail na Ještědu

14.3.2020, 17,71 km, 678 m+

Z půlmaratonu Českým rájem, Trosky

10.4.2020, 21,13 km, 407 m+

Jaro

Rok jsem rozběhl celkem solidně, plány byly relativně velké, měl jsem na seznamu několik závodů, kde jsem chtěl potrápit své nohy. Naštěstí, jak se později ukázalo, jsem se na žádný nepřihlásil dopředu. Výjimkou byly dva etapáky: Vltava run a 250 Český ráj. Účast v týmu jsem bral velmi zodpovědně a snažil jsem se dobře připravit.

Ale začátek března vše změnil. Začala různá omezení, sociální distanc, zavřená parkoviště v Českém ráji na horách. Běhat jsem ale nepřestal, právě naopak, docela jsem se do toho opřel. Běhal jsem po stezkách okolo města.

Motivaci jsme stále měl. Etapáky, které se měly běžet v květnu, zatím pořadatelé nezrušili. V motivaci mi také dost pomohla kniha Běhání na doraz, která vypráví příběh trenéra Boba Larsena. Když si každý den u snídaně čtete o tom, jaké je to běhat na doraz, tak se to do hlavy zkrátka dostane a vám to stezce pomůže. Vyběhnout ten kopec nebo vyjít? Vyběhnout, to je přeci jasné!

V půlce dubna jsme se cítil parádně, vše šlo skvěle, až do přesunu termínů etapáků. Závody byly přeloženy na září. Motivace byla pryč. Naštěstí toto období netrvalo dlouho.

„Nejprve je třeba trénovat běh tak daleko a tak rychle, jak to jen jde. Pak je třeba zkusit běžet ještě dál a ještě rychleji, až se člověk dostane tam, kde je každý další krok možný jen díky silné víře v to, co dělá a kde je třeba přemoct strach.” trenér Bob Larsen, ( kniha Běhání na doraz, autor: Matthew Futterman str. 209 )

O knize Běhání na doraz jsem psal v článku: Tipy na čtení: 8 knih o sportu a pro sportovce

Krkonoše

8.5.2020, 27,94 km, 992 m+

Se synem v Jizerkách, vyhlídka Paličník

16.5.2020, 21,02 km, 501 m+

Léto

Už o května bylo pěkné počasí, pomalu se nařízení rozvolňovala a já trochu změnil strategii, trochu jsem vypustil intenzitu a přidal na zážitcích. Zároveň jsem si dal za cíl to běžecké požitkářství trochu zpracovat zde na blogu. Díky tomu je zde několik článků popisující mé cesty a kompletně přepracovaná stránka ( rozcestník ) s běžeckými trasami.

O víkendu jsem vyrážel na běžecké výlety po Českém ráji a sem tam jsem je zpestřil výletem do Krkonoš nebo do Jizerských hor.

⇑ Krkonoše, u rozcestí U čtyř pánů

trasa popsána v článku Z Rokytnice až na vrcholky

 

Jizerské hory ⇒

z trasy Cesta za kříži

Bylo to skvělé léto. Zase začaly závody, ale výlety do hor byly pro mne větším lákadlem. Měl jsem v plánu i svou vlastní výzvu: Proběhnout celou Zlatou stezku Českého ráje na jeden zátah. Bohužel, zde hlásím neúspěch, skončil jsme „uvařený“ po padesáti kilometrech.

Zážitky jsem popsal v článku:

Léto bylo také ve znamení nákupů. Pořídil jsem si nové hodinky Polar Grit X a dvoje nové boty: Dynafit Ultra 100 a Hoka One One Challenger ATR5. Se vším jsem vcelku spokojen, mohu doporučit, snad se brzy dokopu k nějaké recenzi, kterou dám sem na blog.

K tomu jen ještě malou poznámku:

Běh je levný sport a je to sport pro každého, ale jen pokud běháte „okolo baráku“. Protože, čím více bude běhat, čím více budete jezdit na závody a čím více budete chtít objevovat nová místa, tím to bohužel bude více zatěžovat vaši peněženku.

Budete potřebovat více vybavení a budete koukat po lepším vybavení ( hele často je v tom opravdu rozdíl, například nikde to zbyrtečně nedře a po několika vyprání to pořád vypadá dobře ). Ceny startovného je kapitola sama pro sebe a samotné cestování také něco stojí. Když se k tomu ale přistupuje rozumě, tak ..? Ale, co je rozumě? Slibuji, že tuto poznámku více rozvedu v nějakém příštím článku.

Běžecké trasy

Běžecké trasy považuji za jeden z velkých úspěchů roku 2020. Trasy dostaly novou vstupní stránku. Mnoho nových tras jsem proběhl a přidal. Snažím se nejen o vytyčení trasy na mapě, ale také o další info okolo trasy, jako je kde zaparkovat, kde se najíst, jaké památky jsou na trase a v okolí.

Nejvíce jsem se soustředil na Český ráj. Mám ho celkem dost proběhaný a nekončím, několik pěkných míst a tras jsem si nechal i na letošek. Přidal jsem i trasy z Krkonoš a Jizerek, hory jsou boží.

Chcete si v Českém ráji zaběhat a zazávodit si s přáteli? Vyzkoušejte některé z tras zařazených do Sportigo Český ráj Challenge. Máte ultramaratonské ambice a milujete ultra výzvy? Pro vás je připravena: Zlatá stezka Českého ráje.

Běžecké trasy jsou koncipovány jako cesty za sportem a za poznáním. Trasy vždy vybírám tak, aby byly zajímavé, jak po běžecké stránce, tak i pro stránce zážitkové.

Já sám preferuji běh v přírodě, miluji trail. To vše se také odráží i v trasách, které zde předkládám. Zároveň si při běžeckých výletech chci něco prohlédnout. A to vše jsem zde spojil. K popisu trasy přidávám i různé praktické info, například o parkování nebo možnostech stravování a doplnění tekutin. Vybere si každý. Různé délky, různá obtížnost. Popis tras může využít i jako turistického průvodce.

Krkonoše, u Sněžných jam

Jizerské hory, Jizera ( 1122 m )

Podzim

Konečně závody. Vltava run a 250 Český ráj byly přesunuty na září, hezky týden po sobě. Každý z těchto etapáků jsem běžel v jiném týmu.

Byla zase nová zkušenost, neběžet jen sám za sebe, ale běžet za tým, řešit věci okolo organizace, neshody a radosti v týmu a podobně. I když jsem přes léto netrénoval nijak systematicky a běhání si spíše užíval, oba závody jsem odběhl velmi dobře. Sešli se dobří parťáci a jsem velmi rád, že jsem se s nimi mohl proběhnout podél Vltavy ze Šumavy do Prahy a s dalším týmem naběhat 250 kilometrů v České ráji.

Na přelomu září a října jsem si vybral trochu oddych, ale ke konci října jsem zase najel na pravidelný trénink a za krásného podzimního počasí se povedlo i několik pěkných běžeckých výletů.

Přečtěte si také:

 

250 Český ráj 2020

52 týmů po 8 běžcích, 250 kilometrů a Český ráj. To je velká běžecká párty v Českém ráji. Na běžce v etapovém závodě 250 Český ráj čekalo 24 etap po celém Českém ráji, na krásné, ale profilově náročné trase, které nedala nic zadarmo.

Tam jsem nemohl chybět.

Vltava run 2020

Za několika přehradami, za několika lesy a kopci je obec Zadov, tam na louce, je nafukovací brána. Pěkná, taková do modra a tam vše začalo, zde startuje Vltava run 2020….

Tak jsem se tam konečně dostal, díky parťáci!

Zima

Průběh zimy je zatím, co se týče počasí, velmi mírný, takže se dá bez problému trénovat. Od listopadu jsem do tréninku zařadil pravidelně jednou týdně intervaly na oválu. Oficiálně spouštím svůj soukromý projekt #projektultra2021 až dnes na Nový rok, ale toto je již taková předzvěst.

Ke světlým místům předvánočního období řadím Běh na oslavu a výběh s partou okolo Rock Point Running teamu Kokořínskem.

Covid se stále nedaří utlumit. Nařízení vlády okolo pandemie covidu nás zase začaly svírat, vánoční období je tak uzavřelo konec roku ve stylu sociálního distancu, ale běháním jsem starý rok ukončil a běháním i nový rok začal.

Přečtěte si také články o mých předvánočních běžeckých dobrodruství:

Statistiky roku 2020

V roce 2020 jsem naběhal 2922 km, což je zatím největší číslo v ročních statistikách, přitom se mi podařilo nastoupat 53990 výškových metrů.

Při čtyřech výjezdech na kole jsem k tomu ještě přidal 206 km a 1730 m+.

Jsem velmi spokojen. Běh hodnotím jako velký úspěch, zejména ty nastoupané metry mi udělaly velkou radost, ale to kolo mne docela mrzí, to je slabota. Stále je, co zlepšovat.

Určitou rezervu citím v počtu dní, kdy je aktivita. 231 dní není moc. Je pravda, že procházky, pěší výlety nebo domácí cvičení neměřím, ale zde je prostor, přidat pár dní s efektivní aktivitou.

Jsou to jen čísla, ale za každým uběhnutým kilometrem, za každým vyšlapaným kopcem, vidím dobrodružství, štěstí a touhu. Touhu něco poznat, něco zažít a něco dokázat.

Plány 2021

Pro rok 2021 se nedávám žádný cíl v počtu naběhaných a najezděných kilometrů, ale rád bych se plus mínus držel následujícího schématu, kdy alespoň jednou týdně dám intervaly, jednou týdně tempový běh nebo kopce a o víkendu něco delšího, mezitím regenerační běh. Intervaly na oválu chci postupně nahradit rychlými úseky v terénu nebo kopci. Prostě víc kopců.

Když se vše takto podaří, mělo by to být okolo 300 km měsíčně. Počítám také s nárůstem zdolaných výškových metrů, tam možná přidám i konkrétní číslo: Když bude jen běh, tak bych se rád dostal k 75 tis. m+, kdyby bylo více kola, tak přes stovku.

Kvalita je pro mne stále důležitější. Věk se nedá zastavit, sprintér ze mne nebude, o to větší motivaci mám v kopcích a ve vytrvalosti, tam směřuji své myšlenky, své plány a cíle.

Věřím, že když běhání dám konečně nějaký řád ( už jsme o tom psal v předešlých plánech, ale nedařilo se mi to ), tak se zlepšení musí dostavit. Vše samozřejmě závisí na zdraví, proto velkou pozornost budu věnovat regeneraci, přidám cvičení zaměřené na posílení core a chci trochu upravit jídelníček.

Intervaly jedu už poloviny listopadu a s cvičením se také v období vánoc začal. V jídelníčku chci upravit poměr masa a zeleniny, kdy více prostoru dostane zelenina a ostatní suroviny a samotné maso bude upozadněno. Úplně maso nevypustím, ale snížím jeho frekvenci a četnost v jídelníčku. ( Podle převládají zelené v lednici, ano i 1.1.2021 je v lednici poměrně dost různého listí, se nový jídelníček rychle blíží. Naštěstí je zde ještě mnoho zásob a zbytků z vánočních a silvestrovských oslav.)

K čemu to vše směřuji?

Chci stačit dalším běžcům. Syn mne při společných výbězích docela prohání a chtěl bych více proniknout do party okolo Rock Point Running teamu a sem tam s nimi vyběhnout. Je třeba trénovat, abych jim stačil. Ta komunita ultra běžců, kteří mají rádi hory mne velmi baví, zároveň inspiruje a motivuje.

#projekultra2021 – vybral jsem tři ultra trasy, které bych chtěl v roce 2021 zvládnout. Jde o trasy Ještěd – Sněžka ( okolo 100 km ), Zlatá stezka Českého ráje ( 117 km ) a výzva, kterou jsem si nazval Tři kopce, doběhnout z domova na Ještěd přes Bezděz a Ralsko ( cca 80 km ). Více se o tomto projektu #projekultra2021 rozepíšu v nějakém následujícím článku.

Tělo – rád bych trochu upravil váhu a dostal se na 75 kg, a když se to mé tělo trochu vyrýsuje, tak to bude pěkná odměna za tu dřinu 🙂

A co závody?

Také na některé závody určitě dojde. Rád bych nějaké běhy v horách a určitě bych rád zopakoval svou účast v etapovém závodě 250 Český ráj. Zatím ale nemám konkrétní výběr závodů, vše samozřejmě závisí na situaci okolo covidu.

Něco navíc

Rád bych přidal kolo. Zde mne zatím limituje čas a nedostatečné vybavení. Staré kolo úplně neodpovídá současným trendům, ale to se dá změnit. S tím časem to také není snadné. V roce 2019 jsem byl zraněný a nemohl běhal, na kole jezdit šlo, takže jsem jen jinak vyplnil čas. V aktuálně skončeném roce jsem raději vždy dal přednost běžeckému výletu než výletu na kole. Navíc provozuji internetový obchod www.svet-travniku.cz a jak již název vypovídá, jde o hodně sezónní věc a jaro mám dost plné.

S dcerou také máme sen projít nějakou delší turistickou trasu, něco jako Svatojakubská cesta a podobně, třeba se situace okolo covidu uklidní a bude čas a finance a … . No zkrátka, je stále co objevovat. Věřím, že rok 2021 bude zase velmi bohatý na zážitky a to přeji i vám. Mnoho zážitků a osobního štěstí. Radujte se, užívejte si vše, co děláte.

 

„Existují dva způsoby, jak žít život. Ten první je myslet si, že nic není zázrak. Ten druhý je myslet si, že všechno je zázrak.“ —  Albert Einstein

 

Situace okolo nás není zrovna ideální, ale je třeba se umět přizpůsobit a vždy si najít nějakou cestu ven. Ven ze špatných zpráv, z negativismu, ven za sluncem, ven do přírody, ven … .

V roce 2020 se mi běhalo skvěle. Povedlo se uskutečnit mnoho krásných běžeckých výletů, poznat další místa a stezky. V něčem jsem se musel díky covidu omezit ( nebyly závody, nedalo se moc běhat v partě ), ale především přes léto, jsem si při běhání v horách nebo po Českém ráji připadal neskutečně svobodně. Vítr v plachtách měl správný směr a správnou sílu.

Tímto považuji rok 2020 za ukončený. Ať žije rok 2021!

Sledujte mě:

Kdo to tady vše píše:

Michal Kudrna, běhám po stezkách, nejčastěji v Českém ráji a v Krkonoších. Píšu, občas něco vyfotím nebo sestříhám.  Osobní motto: Více poznat, více zažít.

Něco pro inspiraci & motivaci:

app. Strava | Moje vybavení | Moje závody | Moje knihy | Měsíční Zúčtování |

Díky, že to zde čtete.

Přečtěte si také

Zúčtování: březen 2024

Zúčtování: březen 2024

Takhle zaneprázdněn jsem snad ještě nikdy nebyl . Přes všechnu tu práci nemám skoro čas na své koníčky, na svůj blog. Je devátého a já teprve teď píšu Zúčtování. S tím mne napadá...

Řípská výzva

Řípská výzva

Praotec, podle bájí to byl Čech, vylezl na kopec, rozhlédnul se a řekl, že tady už zůstaneme. Jak to bylo dál už znáte.  Z kopce, který dostal jméno Říp, se stalo poutní místo....

Zúčtování: únor 2024

Zúčtování: únor 2024

Nejkratší měsíc v roce, i když letos jeden den přidal, je za námi. Letí to, co říkáte? Jak jste se měli? Ať již jste drželi #suchyunor bez kapky alkoholu nebo #tvrdyunor, kdy se...